EgyptGuiden.no

                 Alt om Egypt

 


Hjem

Byer

Abu Simbel

Alexandria

Aswan

Hurgada

Kairo

Luxor

Sharm el Sheik

St. Catarina

Opplev Egypt

Nilen Cruise

Booking

Fly

Hotell

Reiseselskap

Informasjon

Faktaguide

Været i Egypt


Flyplass Informasjon

Gardermoen

Arlanda/Stockholm

Frankfurt/Tyskland

Heathrow/London

Kastrup/København

Schiphol/Amsteram

 

Fly Forsinkelser (Avinor)


Annonsere

Om EgyptGuiden

 

 

 

 

Abu Simbel

 

 


 

 

Abu Simbel (arabisk أبو سنبل eller أبو سمبل) er et arkeologisk område som omfatter to massive sten-templer i det sørlige Egypt på vestbredden av Nilen omtrent 290 km sydvest for Aswan. Det er oppført UNESCOs liste over verneverdige minnesmerker og kjent som de "Nubibiske monumenter". De to tvillingtemplene ble hugget ut i selve fjellsiden under Farao Ramesses II det 13. århundre f.Kr. som faraoen lot bygge som et evigvarende minne om seg selv og sin dronning Nefertari og som et minne om den påståtte seier i krigen ved Kadesh, og også for å ydmyke sine nubiske naboer. Hele komplekset ble flyttet på 1960-tallet i forbindelse med byggingen av Aswandammen og er blitt en av Egypts største turistattraksjoner.

Byggingen av templet startet ca. år 1284 f.Kr og varte i omtrent 20 år, inntil 1264 f.Kr. Ruinene etter Abu Simbel ble funnet i sudanesisk område og var kjent som «Ramesses tempel». Det var ett av seks templer som ble bygget i Nubia under Ramesses lange regjeringstid. Hensikten var å imponere Egypts naboer i sør, og også styrke statusen til den egypiske religion i området.

Som tiden gikk ble templene dekket med sand. Allerede i det 6. århundre f.Kr dekket sanden statuene opp til over knærne. Templet ble glemt helt til 1813 da den sveitsiske orientalisten Johann Ludwig Burckhardt fant toppen en frise på hovedtemplet. Burckhardt fortalte om sin oppdagelse til den Italienske oppdager Giovanni Belzoni, som reiste til stedet. Han var ute av stand til å grave seg frem til en inngang til templet. Belzoni kom tilbake i 1817. Denne gang lykkedes det ham å komme seg inn i anlegget. Han reiste hjem og tok med seg alt av verdi som han var istand til å ta med ut.

 

 

 

 

 

1959 ble det satt igang en internasjonal kampanje for å skaffe penger til å bevare monumentet for ettertiden. Dette minnesmerket fra den tidlige sivilisasjon stod i fare for å ble oversvømmet av vannmassene fra Nilen som følge av dambyggingen. Arbeidet med å redde Abu Simbel begynte i 1964 til en pris på 80 millioner amerikanske dollar. Mellom 1964 og 1968, ble hele templet saget opp i biter på 30 – 50 tonn transportert og flyttet til et nytt område og satt sammen 65 meter høyere opp og 200 meter lengre tilbake fra elvebredden for å bevare templet fra de stigende vannmassene i forbindelse med byggingen av Aswandammen. Da templet ble bygget opp ble det tatt hensyn til den tidligere beliggenheten i forhold til solen. Det store templet var anlagt slik at solen to ganger i året lyser inn i tempelet og belyser det innerste rommets bakre vegg der statuene av de fire guder står. Når tempelet var ferdig bygget opp igjen ble det dekket at et kunstig berg og eksteriørmessig er det identisk med det opprinelige.

Det største Abu Simbel tempel er vanligvis betraktet som det største og vakreste tempel som ble bygget i Ramesses IIs tid og er et av de vakreste i hele Egypt.

Fasaden er 33 meter høy, og 38 meter bred og er bevoktet av fire statuer, hver 20 meter høye. De ble hugget ut direkte i fjellsiden hvor templet lå før det ble flyttet. Alle statuene representerer Ramesses II, sittende på en trone og bærer en dobbeltkrone (Pschent) som symbol på at han hersker over hele Egypt, både øvre og nedre Egypt. Statuen til venstre for inngangen ble skadet under et jordskjelv som etterlot bare den nedre del intakt.

Flere små figurer er plassert ved føttene til de fire statuer.

Over inngangen er det en statue av den falkehodede Ra-Harakhte, som tilber ham. Øverst på fasaden er det 22 aper, som strekker sine armer i luften, tilsynelatende for å tilbe den oppstående sol. Et annet fremtredende trekk på fasaden er en Stele (mindre obelisk) som gjengir giftemålet til Ramesses med en av kong Hattusili IIIs døtre, Han inngikk fred med det Hittitiske rike.

Den indre del av templet har den samme triangulære form som de fleste senere egyptiske templer, med rom som minker i størrelse fra inngangen, inn mot helligdommen.

I den første hallen er det åtte statuer av Rameses II i fasong av Osiris, bygget om pilarer. Veggene er dekorert med malerier som viser egypternes seire i Libya, Syria og Nubia, også malerier av slaget ved Kadesh. I den andre hallen er det veggmalerier av Ramesses og Nefertari med de hellige båtene til Amun og Ra-Horakthy.

Helligdommen inneholder fire sittende statuer av Ra-Horakhty, Ptah, Amun og Ramesses. Tmplet ble bygget slik at solen kastet sine stråler direkte på de fire statuer to ganger i året den 20. februar og 20. oktober. Disse datoer skal være henholdsvis faraoens fødselsdag og kroningsdag, men det er ikke noe historisk bevis som bekrefter dette. Etter den nye plassering inntreffer dette en dag senere enn opprinnelig.

Det mindre tempel ligger nord for det store templet. Også det ble hugget ut direkte i fjellet av Ramesses II til ære for Hathor, kjærlighetens og skjønnhetens gudinne og også til hans favoritthustru, Nefertari. Fasaden er omkranset av seks statuer, fire av Ramesses II og to av Nefertari. Mest uvanlig er det at alle er av samme høyde, noe som viser hans beundring for Nefertari. Inngangen fører inn i en hall hvor seks søyler bærer hodet til gudinnen Harthor

På østveggen er det inskripsjoner som beskriver Ramesses II seier over fienden, Ra-Harakhte og Amun-Ra. De andre vegger viser Rameses II og Nefertari som ofrer til gudene. Bakenfor denne hallen er det en annen hall med tilsvarende veggmalerier og lengst inne i templet, er det helligste av det hellige er det en statue.av gudinnen Hathor.

I dag besøker tusener av turister templet daglig. Det er blitt et av Egyps viktigste turistmaskiner. Sikkerhetsvakter følger busser og biler som kommer til templet to ganger daglig fra Aswam som er nærmeste by. Mange av turistene kommer med fly til en flyplass som er blitt bygget, spesielt for å ta hånd om turisttrafikken. Turister fre hele verden besøker Abu Simbel som også kombinerer besøket med tur med elvebåt fra Kairo

Kilde Wikipedia

 


 

 


EnummerGuiden.no - Vit hva du spiser! 

 

 

 

AltOmLondon

AustraliaGuiden

CubaGuiden

  CruiseGuiden

 DubaiGuide

EgyptGuiden

AltOmFerie

TelemarkFylke

TunisiaGuiden

KyprosGuiden

BåtGuiden

 

Alt innhold på EgyptGuiden.no er beskyttet med opphavsrett